“Als IK naar IT kijk dan kijk IK naar de business”. Pardon?

In de afgelopen maanden is het hip om als spreker op IT congressen te roepen dat het om de business gaat. IT is maar een middel en geen doel.

Het ergste is dat alle sprekers erbij kijken alsof ze een wereldschokkende boodschap brengen. De meesten zeggen dan ook zoiets in de trant van: “Als IK naar IT kijk dan kijk IK naar de business”. Zo kwam ook Microsoft CEO Nadalla met de mededeling : “And when I say mobile-first, cloud-first, it’s actually not the mobility of the device, it’s the mobility of the human experience across devices”. Pardon?

Iedere keer vraag ik me af wat ik met die boodschap aan moet. Moet ik me beledigd voelen vanwege het feit dat iemand denkt dat ik die boodschap nodig heb. Moet ik medelijden hebben met de sprekers vanwege het feit dat het blijkbaar voor hen een eye opener is geweest.

Toch verbaast het me. Van de ene kant kom ik geen IT’ers tegen, die niet begrijpen dat IT een middel is om business doelen te realiseren. Maar van de andere kant worden de sprekers uitgenodigd die een dergelijke boodschap brengen. Wat is hier nou eigenlijk aan de hand?!

Ik denk dat de relevantie van de boodschap gelegen is in het feit dat het voor IT organisaties moeilijk is om de ‘benadering vanuit de business’ in de praktijk te brengen. Als Cloud leverancier ben je bezig met de rekencapaciteit, security, flexibiliteit van de oplossing, backup, beschikbaarheid etc. Vertaal dat maar eens naar de business doelstellingen. Die zijn er wel, maar het merendeel van je organisatie is er niet mee bezig.

Sommige van die IT’ers groeien na enige jaren vaak door naar management functies, pre-sales functies of sales functies. Vervolgens moeten ze dan vanuit de business gaan acteren. Ze begrijpen wel dat ze dat moeten doen, maar kunnen ze dat in de praktijk brengen? Dat is de vraag. Vaak is dat teveel gevraagd. Logisch dat de klant zich niet begrepen voelt.

Het probleem is dan ook niet het begrijpen van de boodschap, maar in het in de praktijk brengen van die boodschap. Volgend mij ligt er een schone taak voor de Business en IT alignment om de brug te slaan.

Wil je ook de brug slaan tussen business en IT! Neem vrijblijvend contact op!

Tagged: Business IT Alignment

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>